HAZIRAN 2013
Yaz deri hastalıklarına zemin hazırlıyor... Dengeli Beslenme ile kıl örtüsünün sağlığını ve derinin bütünlüğünü koruyabilirsiniz...

Sağlıklı &dengeli bir diyet ile köpeğinizin kıl örtüsünün sağlığını ve derinin bütünlüğünü koruyarak pek çok sağlık probleminin gelişimini önleyebilirsiniz.
Dengeli diyet nedir?
Hayvanın yaşı ve yaşam şekli temelinde
gıdai ve enerji gereksiniminin karşılanmasıdır

Derinin neminin korunması, çevresel etkenlerin etkimesini engelleyecek deri bariyerinin güçlenmesi doğru ve  sağlıklı beslenme ile yakından ilişkilidir.
Deri sağlığını korumak için mamanın protein içeriği ve kalitesinin yanısıra içerdiği Omega 3 ve 6 nın miktarı da çok önemlidir.
Proteinler vücutta pek çok oluşumun yapı taşlarıdır. Vücudun en büyük organı olan deri de bunlardan birisidir.  Her protein kaynağının amino asitlere yıkımlanma yeteneği farklidir, proteinin bu yeteneği vücutta doğru kullanımı ile çok yakından ilişkilidir ve bu durum “ biyolojik değer” olarak değerlendirilir. Tüm proteinler eşit etki göstermezler,  bazılarının köpekler için ifade ettiği “biyolojik değer” diğerlerinden daha fazladır.  En iyi dostunuzu beslediğiniz mamanın özelliklerini Veteriner Hekiminizle tartışarak onun için en doğrusunu seçmelisiniz.

Nasıl ne olduğunuz yediklerinize bağlıysa, evcil hayvanınız için de aynı şey geçerlidir.  Vücudunuz tam potansiyelde muhtemelen işleyişini yerine getiremeyecektir. Aynı şey hayvanınız için de geçerlidir. Beslenmenin sağlık ve yaşam süresi ile doğrudan ilişkisi vardır. Sağlıklı beslenmeyen köpeklerde yaz aylarının deri hastalıklarına daha kolay zemin hazırladığını unutmayınız !

Sağlıklı bir beslenme için;

  • Gereksinim duyduğu içerik doğrultusunda vermeniz gereken mamayı  belirledikten sonra yemek saatlerini belirleyin.
  • Onlara sofra artıkları vermeyin. Yağ ve kalorileri yüksektir ve evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu beslenme dengesini bozabilirler. 
  • Yiyecek ödüllerini sınırlayın, fazla ödül vererek, mamalarını gereken miktarlarda yemelerine engel olabilirsiniz. 
  • Nasıl ne olduğunuz yediklerinize bağlıysa, onun için de aynı şey geçerlidir.  Vücudunuz işleyişini olasılıkla tam potansiyelde yerine getiremeyecektir. Aynı şey onun için de geçerlidir.
  • Beslenmenin sağlık ve yaşam süresi ile doğrudan ilişkisi vardır.



MART 2013

Check Up
Neden Check-Up Yaptırılmalı?
Hastalığı oluşmadan önlemek veya hastalığı başlangıç aşamasında yakalamak amacı ile yapılır. Biliyoruz ki hastalığın şekillenmeden önce önlenmesi veya başlangıç aşamasında teşhisi hem maliyeti hem de bu hastalığa bağlı diğer organların hasarını en aza indirecektir. . Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hiçbir belirtiye neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hastalıkların yanı sıra diyabet gibi hastalıklarda da yine erken dönem tanı ve düzenli tedavinin önemi büyüktür.
Check up’lar;

  • Mevcut olan ancak önemli bir belirti vermeyen hastalığın ilerlemesini önler
  • Daha basit- daha etkili tedavi olanağı sağlar
  • Sizin fark edemediğiniz ve ağrıya neden olan problemlerin ortaya çıkmasına ve onun duyduğu ağrının giderilmesine fırsat verir
  • Tedaviler daha az maliyetli olur
  • En önemlisi de daha huzurlu olursunuz.
  • Yaşlı köpek ve kedilerin yaşlı köpeklerin hayatlarını daha rahat devam etmelerini sağlamak amacı ile checkup yapılması çok önemlidir. > 6 yaşlı dostunuzu yıllık check up uygulamaları ile olası pek çok hastalıktan koruyabilir, sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz, onlar için hazırladığımız check up paketine ilişkin ayrıntılı bilgi için; > 6 yaş çheck up (Burası aktif olursa iyi olur, buraya eklenecek açıklama altta yer alıyor)  listesini inceleyebilir ve bize ulaşarak konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz
PETBURSA’da  Check-up Programları Neye göre Hazırlanır ?
Yaşa özel paket programlar ve ırka özel genetik geçişli hastalıklara özel tarama amaçlı programlar (Kanser, kalp, böbrek ve deri hastalıkları) dışında;
Kedi&köpek&papağanınıza özel, yaş, cinsiyet, beslenme tarzı ilgili fiziki muayenelerin ve gerekli görülen Laboratuar/Radyolojik testlerin tespiti ile her birine özel olarak hazırlanır.
Erken teşhis ve sonucunda gidilebilecek doğru tedavi ancak,  pek çok unsurun eksiksiz, güvenilir, bilimsel veriler ışığında; en kapsamlı, aynı zamanda en kısa ve en verimli şekilde ortaya konmasıyla mümkündür. Bir başka deyişle bireysel özellikler gözetilmeksizin kalıplaşmış, standart, ya da "rutin" laboratuar analizlerine dayanılarak gidilecek bir Check-up programı uygulaması, yetersiz hizmet alımı ya da gereksiz maliyet olmaktan öteye gidemez. Bu nedenle check up uygulaması için lütfen iletişime geçerek ayrıntılı bilgi isteyin…

Check up uygulaması ne kadar sürede gerçekleştirilir?
Randevu temelinde gerçekleştirdiğimiz bu uygulamalar için iki saat yeterli olacaktır.
6 yaş köpeklerde check up programında uygulanması gereken rutin kontrol ve tedaviler

YILDA  BİR KEZ
  • Ttam fiziksel muayene
  • Kilo kontrolü
  • Yaşa uygun beslenme değişiklikleri
  • Diş sağlığının kontrolü , gerekiyorsa diş temizliği
  • Kalp kurdu için test uygulanması
  • Oluşturulan programa uygun sıklıkta pire, kene ve iç parazit korunması
  • Laboratuar testleri – tam kan sayımı, biyokimyasal değerler, elektrolit dengesi, tiroid ve idrar tahlilleri
  • Göğüs ve karın bölgesinin radyografik olarak görüntülenmesi
  • Elektrokardiyografi
  • Aşı programının yaşam şartlarına ve yaşına uygun olarak tekrar düzenlenmesi
7 yaşlarındaki kedilerde uygulanması gereken check up programında yer alan rutin kontrol ve tedaviler
  • Yılda bir tam fiziksel muayene
  • Kilo değişimi kontrolü
  • Yaşa uygun beslenme programı hazırlanması ve gerekli değişikliklerin yapılması
  • Aşı programının yaşam şartlarına ve yaşına uygun olarak tekrar düzenlenmesi
  • Yaşam koşullarına göre yıllık FVRCP tekrarı
  • Eğer dışarı çıkıyorsa yıllık FeLV aşısı tekrarı
  • Eğer dışarı çıkıyorsa yıllık FeLV/FIV testleri tekrarı
  • Diş sağlığı kontrolü
  • Yıllık parazit kontrolü(dışkıda)
  • Kalp kurdu (Dirofilaria), pire/kene bakımından koruma ve kontrol
  • Her yıl kan testleri (tam kan sayımı, biyokimyasal değerler, elektrolit dengesi, tiroid ve idrar tahlilleri)
  • Tansiyon kontrolü
  • Göğüs ve karın bölgesinin radyografik olarak görüntülenmesi



ŞUBAT 2013

Kış Hastalıkları

Kış köpeğiniz&kediniz  için çok eğlenceli olabilir ama soğukla başa çıkmak,  vücutları için de  bir o kadar  streslidir. Bazı köpekler soğuktan etkilenmezken diğerleri sürekli olarak titrerler,bir kısmı da dışarıya çıkmak istemez.

Sıcaklığın düşmesi, kar, buzlanma gibi kış şartları hüküm sürerken şunlara dikkat etmek ve kış hastalıklarına karşı bazı önlemler almak gerekir;

1: Öncelikle köpeğiniz & kedinizin yeterince sıcak olduğundan emin olmalısınız.  Huskie’ler gibi bazı ırklar soğuğu iyi tolare ederlerken diğerleri örneğin pug’lar tolare edemezler. Yaşlı köpeklerin soğukla başa çıkabilmeleri de genç köpeklere oranla daha zordur.

Kışın kedi ve köpekler soğukla başa çıkabilmek için daha fazla yer ve daha az  hareket ederler. Onların özellikle de dışarıda yaşayan ya da günün büyük bir kısmını dışarıda geçirenlerin gereksinim duydukları enerjiyi sağlayabilmek için kış diyeti uygulanması gerekir, miktarlar yaşm koşulları doğrultusunda belirlenmelidir.

 2. Kış onların, özellikle de köpeklerin derilerinde çatlaklara ve kurumaya neden olur, oysa kışın derileri ve kıl örtülerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Bu nedenle Veteriner Hekiminizin önereceği besin takviyeleri ile onların derileri ve kıl örtülerini güçlendirmelisiniz.

Patiler kışın tuz, soğuk , ıslaklık ve buzlanma nedeni ile soğuğa en fazla ve direkt olarak maruz kalan bölgelerdir. Soğukla teması takiben tabanlarda hafif bir kaşıntı başlar ve kaşıntıyı gidermek için yalarlar. Sonuçta soğuk ve ıslaklık tabanlarda çatlaklara neden olur. Patilerde çatlaklarla başlayan ve dikkat edilmemesi durumunda enfeksiyona doğru hızla ilerleyebilen bu durumun alınacak koruyucu önlemlerle engellenmesi gerekir.

3. Kış tehlikelerinin belki de en önemlerinden birisi böbrek hastalıklarıdır. Kışın görülme oranı artan böbrek hastalıklarının nedeni köpeğinizin soğuğa maruz kalmasından çok antifrize maruz kalmasıdır. Kışın arabalardan sızan antifriz yürüyüş sırasında patilerine bulaşır. Tatlı olması nedeniyle yerdeki sızıntıları ve  ayaklarına bulaşan antifrizi büyük bir istekle yalarlar. Yalamaları ile alınan toksin böbrekleri, sinir sistemi ve sindirim sistemi olumsuz yönde etkiler.

4. Artritis:
İnsanlar ve sadık dostlarında  arthritis ve diğer dejeneratif hastalıklar yaşamı zorlaştırır. Özellikle kışın daha belirgin hale gelen problem, Soğuk ve nem sorunu şiddetlendirir, kırıklar daha kolay şekillenir ve daha geç  iyileşirler.  Sadık dostunuzun genellikle yattığını, kalkmakta zorluk çektiğini ve yürürken hareketlerinin ağırlaştığını farkettiyseniz, kucağınıza aldığınızda ağlıyorsa  arthritis şekillenmiş olabilir. En kısa sürede veteriner hekiminizle görüşerek tedaviye başlamalısınız.

5. Nezle ve pnömoni; Nezle ve pnömoni insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da kışın oldukça sık karşılaşılan problemlerdir. Dışarıda yaşayanlarda daha fazla görülür. Soğukta birbirine sokularak ısınmaya çalışan enfektehayvanlar solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımında etkin rol oynar.  Solunum sistemi problemlerinin şekillenmesini önlemek için yapılması gerekenler konusunda veteriner hekiminizle görüşerek önerilen ölçemleri uygulamanız onlar için büyük önem taşır.


OCAK 2013

Kış gelirken nezleye dikkat!


Köpek nezlesi ( Canine influenza) nedir ?

Son yıllarda internet aracılığı ile üzerinde pek çok yorum yapılan canine influenza (Köpek nezlesi) H3N8 olarak düzenlenen influenza virusleri tarafından oluşturulur. İnsanlara bulaşmayan bu enfeksiyon köpekler arasında süratle ve kolayca yayılır. Daha once hastalığın görülmediği bölgelerdeki köpekler hastalığa oldukça duyarlıdırlar ve  bu hastalığa karşı doğal dirençleri yoktur.…
Köpek nezle virusunun 2009 yılında salgınlara neden olan H1N1 virüsü ile herhangibir ilgisi saptanmamıştır.

Bu enfeksiyon ne kadar önemlidir ?

Çoğu olguda hastalık kendiliğinden düzelir. Bazı köpekler kendileri virüsü taşıdıkları halde semptom göstermezler  ancak bazılarında yumuşak ve yaş bir öksürük görülür. Bazı hastalarda öksürük 3-4 hafta sürebilir. Öksürükle birlikte burun akıntısı, bitkinlik, iştahsızlık şekillenir. . Nadiren de olsa bu hastalık sırasında akciğerler etkilenebilir ve bu durumda hastalık şiddetlenerek hayatı tehtid edebilir

Hastalık nasıl teşhis edilir; 
Köpek nezlesinin belirtileri, üst solunum yollarını etkileyen diğer virüslerin neden olduğu belirtilere benzer. Özellikle kennel cough kompleksine büyük benzerlik gösterir. Bu nedenle hastalığın teşhisi için kan testleri yapılmalıdır. Kan testleri yapılmadan hastalığın kesin teşhisi mümkün değildir.

Nasıl tedavi edilir;

Kennel cough gibi köpeklerin nezlesi de semptomatik olarak tedavi edilir. Viral bir hastalık olduğu için spesifik bir ilacı yoktur.  Bazı köpeklerde antibiyotik kullanılması gerekir. Öksürüğün şiddetli olması halinde öksürük baskılayan ilaçlar verilir. Veteriner hekimler genellikle günlük aktivitelerini engelleyecek kadar şiddetli öksüren hastalarda öksürük kesici kullanmayı tercih ederler,

Köpekler nezleye karşı nasıl korunur;


Köpekler influenzaya karşı aşılanabilirler. Bu aşı mecburi aşılardan değildir.
Bu nedenle köpeğin taşıdığı risk durumu ve çevre koşulları değerlendirilerek veteriner hekimin aşı yapıp yapmamaya karar verilir ancak şu anda ülkemizde aşı mevcut değildir.